Dünya Altın Konseyi: Türkiye Dahil Merkez Bankaları Alıyor!

Dünya Altın Konseyi (WGC) EMEA Kıdemli Analisti Krishan Gopaul’ın yayınladığı son rapora göre, merkez bankaları yaz aylarındaki güçlü alımlarını sonbahara da taşıdı. Buna göre, merkez bankaları Ekim ayında resmi rezervlerine 42 ton daha ekledi.

Merkez bankası alımları yavaşlasa da devam ediyor!

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, altın fiyatları 2.000 doların üzerinde seyrediyor. Bir Fed pivotu beklentisi altını güçlendirirken, merkez bankalarının alımları da buna destek oluyor. Krishan Gopaul, merkez bankalarının altın alımlarının Ekim ayında yavaşladığını söylüyor. Ancak, yatırımcılarının dikkatini çeken genel güçlü alım eğilimini değiştirmediğini belirtiyor. Analist, raporunda şu verileri paylaşıyor:

Rapor edilen küresel net alımlar ay boyunca 42 ton (t) olarak gerçekleşti. Bu rakam Eylül ayının revize edilmiş 72 tonluk toplamından %41 daha düşük. Ancak yine de Ocak-Eylül aylık ortalaması olan 34 tonun %23 üzerinde.

Çin en büyük alıcı, Türkiye yıllık bazda net satıcı!

Ülke düzeyindeki verilere bakan Gopaul, az sayıda bankanın büyük küresel toplamı oluşturduğunu kaydediyor. Buna göre raporda, “Çin Halk Bankası, rezervlerine 23 ton altın eklediğini bildirdi. Böylece, en büyük alıcı olmaya devam etti. Bu, üst üste on ikinci aylık ekleme. Bu, Çin’in bir önceki yıla göre net alımlarını 204 tona ve raporlanan altın rezervlerini 2,215 tona yükseltti. Bu önemli artışa rağmen, raporlanan altın rezervleri bankanın toplam uluslararası rezervlerinin sadece %4’ünü oluşturuyor.” dedi. Bu arada, Türkiye Merkez Bankası da ay boyunca önemli alımlar yaptı. Gopaul, TC Merkez Bankası alımları için şu verileri paylaşıyor:

Resmi altın rezervlerini (merkez bankası artı Hazine varlıkları) 498 tona çıkarmak için 19 ton satın aldı. Mrt-Mayıs arasındaki yoğun net satışlarının bir sonucu olarak Merkez Bankası yıllık bazda hala net satıcı (44 ton) konumunda.

İlk ikisinin ardından, merkez bankası altın alım rakamları daha mütevazı. Polonya Merkez Bankası rezervlerine 6 ton altın daha ekledi. Böylece, altın varlıkları bu yıl 100 tonun üzerinde artarak 340 tona ulaştı. Hindistan Merkez Bankası (3 ton), Çek Ulusal Bankası (2 ton), Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Bankası (1 ton) ve Katar Merkez Bankası (1 ton) Ekim ayındaki diğer önemli alıcılar oldu.

Altın piyasası kısa vadeli görünüm

Piyasa analisti James Hyerczyk, altının kısa vadeli görünümünü değerlendiriyor. Altın için kısa vadeli görünüm ihtiyatlı bir şekilde yükseliş eğilimini koruyor. Potansiyel olarak gevşeyen para politikası, soğuyan işgücü piyasası göstergeleri ve jeopolitik belirsizliklerin bir araya gelmesi, altını belirsiz zamanlarda istikrar arayan yatırımcılar için potansiyel olarak cazip bir varlık olarak konumlandırıyor. Bununla birlikte, yaklaşan ABD NFP verileri önümüzdeki günlerde altının yörüngesinde kritik bir belirleyici olacak.

Altının 2.028,70 dolar seviyesindeki mevcut günlük fiyatı, sırasıyla 1.949,97 dolar ve 1.957,39 dolar olarak belirlenen 200 günlük ve 50 günlük hareketli ortalamaların üzerinde işlem görüyor. Bu temel hareketli ortalamaların üzerindeki bu konum genel olarak piyasadaki yükseliş eğilimine işaret ediyor. Fiyat aynı zamanda 1.987,00 dolar majör destek seviyesinin ve 2.009,00 dolar minör destek seviyesinin üzerinde yer alıyor. Bu da yükseliş perspektifini güçlendiriyor. Bununla birlikte, hala 2.067,00 dolardaki minör direncin altında. Ayrıca, 2.149,00 dolardaki majör direncin oldukça altında.

Altın fiyatı günlük grafik

Minör direncin üzerinde bir kırılmanın olmaması, piyasa yükselişte olsa da ralli yeniden başlamadan önce bir konsolidasyon aşaması olabileceğini gösteriyor. Genel olarak, altın için piyasa duyarlılığı, temel hareketli ortalamalar ve destek seviyelerine göre konumu tarafından desteklenen kısa vadede yükseliş eğilimi gösteriyor. Ancak bir sonraki direnç seviyelerine yakınlığını göz önüne aldığımızda temkinli bir görünüm arz ediyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir